Chokladtårta med créme fraiche

Saftig tårta med hallonfyllning som toppas med en len och krämig chokladglasyr. Om du dubblar ingredienserna till den här kakan kan du baka den i en ugnsform 26 x 33 cm i 45-50 minuter. Perfekt om ni är många.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 ½ dl socker
  • 125 g smör, i bitar
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kakao
  • ½ tsk bikarbonat
  • 3½ dl extra fint vetemjöl, siktat
  • 1 dl créme fraiche
  • 2 ägg
  • Fyllning:
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 250 g hallon, i bitar
  • Glasyr:
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 100 g mörk choklad, smält och avsvalnad
  • Servering:
  • Hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj lätt och täck en 20 cm tårtform med bakplåtspapper.
  3. Häll socker, mjukt smör, vatten, kakao och bikarbonat i en medelstor kastrull. Rör om på medelvärme tills sockret löser sig. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 3 minuter. Häll över i en stor skål och låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt mjöl, créme fraiche och ägg i skålen. Mixa till smeten blir slät och lite ljusare.
  4. Häll smeten i formen och jämna till ytan lite. Grädda i 45-50 minuter tills smeten har stelnat, prova med en sticka. Låt kallna i formen i 5 minuter och lyft sedan över kakan att svalna helt på ett galler.
  5. Fyllning:
  6. Vispa grädden hårt i en skål tills det blir små toppar. Blanda i hallon så att det ser ut som virvlar.
  7. Glasyr:
  8. Mixa mjukt smör och florsocker krämigt i en medelstor skål, med hjälp av en elvisp. Vispa i den svalnade chokladen.
  9. Dela kakan i två halvor och ställ den undre delen på ett serveringsfat. Toppa med hallongrädden. Lägg försiktigt över den andra halvan och bred glasyren över toppen. Servera tårtan gärna med extra hallon vid sidan om.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…