Domoda (Jordnöts stuvning)

Det här en afrikansk maträtt som man kan göra med kött eller kyckling. Den är ganska svår att göra, det krävs tid och planering. OBS! om man inte tål nötter ska man inte äta den.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg oxkött eller kyckling
  • Olja till stekning
  • 250 g jordnötssmör (mjukt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 kg ris
  • Kryddor
  • 1 stor lök
  • 1 l vatten
  • Saft från 2 citroner
  • 4 potatisar (dela potatisen i lagom små bitar)
  • 250 g pumpa (dela den i lagom små bitar)
  • 250 g okra (det är inte ett måste att ha okra i, man kan välja bort det)
  • Sambal oelek om man gillar stark mat

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, värm oljan och stek i en tjockbottnad panna, tillsätt vatten, jordnötsmör, kryddor och tomat pure. Låt det koka i 20 min. och reducera värmen.
  2. I en annan panna steks potatis, pumpa och okran, stek tills att grönsakerna fått lite färg. Tillsätt detta i stuvningen. Koka i 10 minuter, medan du rör.
  3. Skruva ner för värmen och låt det sjuda i 45 min.
  4. Koka under tiden riset.
  5. Servera med ris och grönsaker.

Kommentarer

Jordnöten är en baljväxt och inte en nöt.
Jag älskar domoda! Detta recept är lite mer invecklat än det jag har, tror jag ska pröva det här och se om jag får ett bättre resultat, för jag är inte riktigt nöjd med det recept jag har :)
Domoda är bland de godaste maträtterna i det västafrikanska köket. Smakar bäst med kyckling. Servera på äkta afrikanskt vis på stort serveringsfat med ris och domodan ovanpå, hela sällskapet äter från samma fat. Man vet att Domodan är klar när oljan lägger sig på ytan.... mums!!!
jag tror man fattar att man inte ska äta den om man inte tål nötter. :s

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…