Durumbröd

Enkelt att lyckas med, enkelt att förbereda och det bästa av allt är att det passar till det mesta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 11 ½ dl vatten
  • 30 g jäst
  • 19-20 dl vetemjöl special
  • 4 ½ dl durumvetemjöl
  • 2 msk havssalt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta kraftigt i maskin i 15 minuter. Tillsätt saltet, arbeta degen ytterligare 5 minuter.
  2. Lägg degen i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar, eller över natt i kyl.
  3. Forma degen till fyra rundlar eller två avlånga stora buffébröd. Lägg dem så att jäsa direkt på plåten. Lägg dem därefter med verket, skarven nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Det går även bra att använda vanliga korgar. Huvudsaken är att degen har lufttillförsel underifrån.
  4. Låt bröden jäsa i 1-1½ timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden på en annan plåt med bakplåtspapper, med skarven uppåt.
  6. Ställ in bröden i ugnen och ställ en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  7. Släpp ut ånga efter 20 minuter och grädda bröden ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…