Enklare bearnaisesås

En riktig bearnaisesås kan ta väldigt lång tid att göra. Denna är enkel om man vill lägga 10 minuter på att göra en bearnaisesås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 450 gram smör (Kallt)
  • 5 äggulor
  • ½-1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk citron
  • 2 msk dragon
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Tag 2 kastruller och häll vatten i den ena ca 1-2 cm.
  2. Värm vattnet och sätt i kastrull 2 i den andra så det fungerar som ett vattenbad.
  3. Tag ca 25 gram smör och häll i det tomma och halvt uppvärmda kastrullen. Tillsätt även i dragonen
  4. När smöret smält tillsätt äggulorna och nu måste man röra hela tiden tills det tjocknat.
  5. När det tjocknat tar man ca 50 gram smör och häller i kastrullen. Rör om smöret tills det har smält.
  6. Och upprepa tills smöret är slut.
  7. Tänk på temperatur och tjockleken på såsen
  8. Genom att hälla i det kalla smöret reglerar du även temperaturen på bearnaisesåsen så att den håller sig mellan 40 och 60 grader.
  9. Blir det för varmt tag av kastrullen omedelbart från vattenbadet och häll i 1 msk vatten och rör om. Det går bra att hälla i rödvinsvinägern här också om det fortfarande är för varmt
  10. Smaka av med citron. peppar och ev ödvinsvinäger.
  11. Vill man ha lite starkare sås kan man ersätta vitpeppar mot cayennepeppar.

Kommentarer

Provade detta recept igår, och det blev väl okej. Smakade inte riktigt som bea brukar smaka! Dessutom var såsen oätlig idag, den var stenhård, så vet inte vad som gick snett.. Tyvärr, för det var ju superenkelt sätt att göra på! Väldigt smidigt!
Blev jättebra
Kanonbra recept, tack, kommer att använda detta recept hädanefter
jättegott!! tack för detta recept :-)
Tack för receptet, vi körde denna på nyårsfesten. Kanon. Vi gjorde en på smör o en på mildamargarin eftersom vi bara köpt ½ kilo smör... Båda blev goda, men smörsåsen vann stort enligt min dotter :) Lena
Tyckte den vart mycket bra, mycket enkel och god! För någon som inte provat att göra bearnaisesås är detta recept perfekt, men man får som sagt komma ihåg att röra ;)
Jättegod men blev tyvärr väldigt lös när jag gjorde den. Nån som har nåt tips? Kanske inte blev tillräckligt tjock efter att jag hällde i äggulorna? Annars är den supergod!
Detta har jag provat många gånger. Dock utan måttangivelser. Ska ta och pröva din i helgen. Så här gjorde vi bearnise på restaurangen jag jobbade på i slutet av 80-talet. Dock användes någon form av smörbas istället, där det inte fanns salt med. Kanon tack!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…