Farmors söndagsstek

Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir rikligt med mustig sky till gräddsåsen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ kg kalvkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 3 dl vatten
  • ½ tärning köttbuljong
  • Sås:
  • Steksky, ca 5 dl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.
  2. Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.
  3. Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1½ timma. Tillsätt mer vatten om så behövs.
  4. Har du använt en köttermometer ska temperaturen var 75-80 grader. Ta upp steken och lägg den på en trancherbräda.
  5. Mät upp skyn till ca 5 dl. Vispa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 minuter.
  6. Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.
  7. Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål. Kokt potatis, kokta morötter och ärter samt pressgurka är gott till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…