Festbröd med ajvar relish och oliver

Ajvar gör brödet saftigt och väcker ett visst intresse av gästerna. Prova att rosta brödet- en smaksensation med en god ost och en tomatskiva.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 3 tsk flytande honung
  • ½ liter fingervarmt vatten
  • 3 msk olivolja
  • ca 11-12 dl vetemjöl
  • ca 5 msk ajvar relish
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 dl kärnfria svarta oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vanligt salt och rör försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.
  3. Tillsätt vattnet och honung, blanda noga. Häll i olivoljan och rör om.
  4. Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs tills degen fått bra konsistens, den ska släppa från kanten och inte klibba.
  5. Knåda 10 minuter.
  6. Kavla ut degen till en eller två plattor, beroende på hur många bröd du gör, ungefär ½ cm tjocka.
  7. Bred på ett jämnt lager ajvar relish.
  8. Strö över rosmarin och flingsalt. Hacka oliverna och fördela hacket.
  9. Rulla ihop degen, se till att rullen blir så tät som möjligt.
  10. Vrid och tvinna rullen, då håller degen ihop bättre och flyter inte ut.
  11. Låt jäsa ca 30 minuter under duk på bakplåtspappersklädd plåt, degen ska bli ungefär dubbelt så stor.
  12. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när du knackar det på undersidan.
  13. Låt svalna på galler.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…