Flamberad tofu med rotselleripuré, bakade rötter och betor

En kalasgod festrätt med underbara smakkombinationer! Var inte rädd för flambering. Det kan vara superkul och inte alls svårt, så länge du är försiktigt. Om du inte vill eller inte känner för sprit i maten är det bara att hoppa över. Glutenfri, äggfri och laktosfri.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Rotselleripuré:
  • 100 g rotselleri
  • 100 g fast potatis
  • 1 klick smör, t ex mjölkfritt
  • 2 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Rötter och betor:
  • 1 gulbeta
  • 1 rödbeta
  • 1 polkabeta
  • 8 små morötter, gärna olika färger
  • Olivolja
  • ½ tsk fänkålsfrön
  • ½ tsk rosépeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Flamberad tofu:
  • 400 g fast tofu
  • 4 dl kraftig grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Majsmjöl
  • Olja till stekning
  • Whisky, cognac eller annan starksprit (för att det ska brinna måste man välja något runt 40%)

Gör så här

  1. Rotselleripuré:
  2. Skala, tärna och koka rotselleri och potatis mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rotfrukterna ånga av lite. Vispa dem sedan till en puré med hjälp av en elvisp. Smaksätt med smör, grädde, salt och peppar.
  3. Rötter och betor:
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala betorna och skiva dem tunt. Skala och skiva morötterna. Är de riktigt små kan de får vara hela. Lägg allt i en ugnsfast form. Tänk på att rödbetan färgar av sig. Vill du inte att allt ska bli lila får du lägga rödbetan lite vid sidan om. Ringla över olja och strö över mortlade fänkålsfrön och rosépeppar. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 20 minuter.
  6. Flamberad tofu:
  7. Lägg tofun i en form och häll på buljong, vitlöksklyfta, timjan och rosmarin. Låt stå och dra i kylskåpet över natten. Vira in tofun i en handduk och lägg under press tills den känns fast och torr. Det går bra med en bok eller tung skärbräda. Det tar ca ½ timme beroende på tyngden. Hit kan du förbereda redan dagen innan.
  8. Vänd tofun i majsmjöl och stek den på hög värme i olja tills den får fin färg. Ta stekjärnet från plattan, häll över spriten och tänd eld. Tänk på att hålla stekpannan borta från fläkt och peruk när du tänder på!
  9. Fördela rotselleripuré och betor samt rötter på tallrikar. Lägg tofun ovanpå och servera!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept