Fransyska á la tjälknöl med honung och timjan

Det finns flera sätt att marinera tjälknölarna, jag har bara testat lite. Dessutom behövdes inte så lång tid i ugnen som jag tidigare trott. Jag har gjort på fransyska av hjort, men tjälknöl går att göra på många olika styckningsdetaljer, det nya i receptet är i marinaden eller lagen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg fransyska av hjort eller liknande kött
  • 5 dl vatten
  • ½ - 3/4 dl salt
  • 2 dl glögg av valfri alkoholhalt
  • 1-2 lagerblad
  • ½ msk rosepeppar, hel
  • Peppar från kvarn efter smak
  • 2 msk honung
  • Vitlök, krossad , efter smak och preferens
  • 2 msk torkad timjan - eller mer
  • Chiliflakes, några varv på kvarnen

Gör så här

  1. Sätt in den frusna steken i ugn på 75 grader. Jag har lagt steken i en glasform helt enkelt.
  2. När den tinat upp tillräckligt - typ efter 3-4 timmar så kan man sätta in en kötttermometer i den tjockaste delen. När steken har en temp på mer än 55 grader är det dags att ta ut den.
  3. (Jag blev förvånad att det tog så kort tid idag, typ 5-6 timmar bara).
  4. Koka lagen med alla ingredienser.
  5. När lagen svalnat - häll den i plastpåse, och lägg i köttet.
  6. Låt ligga över natt eller i minst tio timmar i kyl.
  7. Skiva upp sedan och ät med potatisgratäng eller andra tillbehör.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept