Fyra limpor av en mjölpåse

Det blir fyra stora limpor, och hela mjölpåsen går åt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 12 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 msk malda brödkryddor ( valfria )
  • 2 kg rågsikt

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke. Häll på det fingervarma vattnet, olja, sirap, salt och kryddor. Arbeta in mjölet. Ta undan några deciliter till utbakning. Degen ska bli blank och smidig. Jäs den i bunken till dubbel storlek. Slå ned degen och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda degen jämn och dela den i fyra delar. Forma till längder och lägg dem jämsides längs långpannans kortsida. Pensla mellan längderna med olja så går det lätt att sära bröden, trots att de gått samman under gräddning. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs bröden i långpannan drygt en halvtimma till dubbel storlek.
  2. Sätt långpannan på nedersta falsen. Sänk värmen till 200 grader och grädda den i ca 45 minuter.
  3. Du kan pröva om brödet är klart genom att sticka in en termometer mitt i brödet mot slutet av gräddningen. Vid 94 grader är bröden klara. Låt kallna under en bakduk på galler

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr