Glutenfria digestivekex

Otroligt goda kex av digestivetyp. Passar perfekt till ostbrickan, tebjudningen eller bara att äta som de är. Rulla små bollar istället för att kavla och platta till dem till runda kex. Nagga, lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och grädda.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2½ dl glutenfritt ljust basmjöl (150 g)
  • 1 3/4 glutenfritt havremjöl (75 g)
  • 2 tsk fiberhusk (7 g)
  • 1 krm salt
  • 2 msk råsocker
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 125 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 1½ dl ren havre (50 g)

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare eller med elvispens degkrokar. Tillsätt smöret skuret i bitar, kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop till en tung, klibbig deg. Tillsätt havregrynen och slutknåda degen med händerna till en ganska fast deg. Låt vila i minst 10 minuter så att fiberhusken sväller och degen blir kavlingsbar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper till 5 mm tjocklek. Lite mjöl under degen gör kavlingen enklare, liksom lite mjöl på själva kaveln. Spricker degen vid kavlingen så tryck fast bitar som lossnar, det syns inte på de färdiga kexen.
  4. Flytta bakplåtspapperet till en bakplåt. Nagga gärna degen i ett dekorativt mönster. Skåra ut 5x5 cm stora rutor. Du kan även ta ut runda kakor med mått, men då blir det ju lite deg över.
  5. Grädda ca 15 minuter. Passa noga så att kexen inte bränns. Ta ut kexen, sänk ugnsvärmen till 75 grader. Bryt längs skårorna till kex och flytta över till galler. Låt torka på gallret i ugnen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept