Gott och nyttigt glutenfritt bröd

De färska morötterna ger en härlig gul färg på brödet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 dl filmjölk eller honungsyoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 100 g morot
  • 75 g palsternacka
  • 1 ägg
  • ½ dl hasselnötskärnor
  • 450 g fin glutenfri mjölblandning, ca 7½ dl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten, yoghurt eller filmjölk och olja. Rör om så jästen löser sig.
  2. Blanda i salt och fiberhusk, låt det svälla 10 minuter.
  3. Grovhacka nötterna. Skala morot och palsternacka och riv dem fint. Blanda rotfrukterna, ägget och nötterna i degspadet.
  4. Tillsätt först hälften av mjölet, sedan resten i små portioner under tiden som maskinen arbetar degen. Degen skall arbetas kraftigt. Degen skall vara ganska kladdig.
  5. Ös upp degen i en smord avlång brödform. Går lättast att ösa med en sked som sköljs emellanåt i kallt vatten. Släta till ytan en aning, och strö över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  6. Grädda på 200 grader i 25-30 minuter.
  7. För att glutenfritt bröd skall få bättre färg, kan det gärna bakas lite högre upp i ugnen än vanligt bröd.

Kommentarer

Tack för receptet :)
Verkara vara ett bra recept jag undrar bara en sak. Varför ska jästen lösas upp i kallt vatten ? Man brukar ju alltid ha fingervarmt till jästen. Hälsningar Anni

Liknande recept