Grekiskt lökbröd

Ett Grekiskt lantbröd med vidareutveckling för lökälskaren. Ett underbart brytbröd att doppa i Tsatziki. Men fungerar lika bra att skiva till vanliga smörgåsar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mild yoghurt
  • 1-2 gul lök (200 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm yoghurten till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av yoghurten.
  3. Tillsätt resten av yoghurten, salt, olivolja och mjölet.
  4. Blanda med degkrokar till degen är smidig och släpper bunkens kanter.
  5. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  6. Hacka gul och vitlök mycket fint.
  7. Vält upp degen på mjölat bakbord och platta ut, lägg på lökhacket och knåda in det.
  8. Dela degen i 2 bitar och forma till runda lätt ovala bullar.
  9. Lägg dem på en plåt med papper och skär djupa snitt med vass kniv.
  10. Låt jäsa utan täckning i ca 25 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Pensla med kallt vatten och sätt bröden nederst i ugnen i 10 minuter.
  13. Sänk till 200 grader och grädda vidare i 20 minuter.
  14. Låt svalna på galler utan täckning.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…