Grönkålspaté

Den här rätten komponerade jag för några jular sedan då barnen blivit vegetarianer. Sedan dess finns den alltid på matbordet på julaftonen . Den kan ätas både varm och kall. Tips! Bevara inte pateérna i aluminiumformarna, ta upp dem och slå in dem i smörpapper eller bakplåtspapper. Jag brukar göra så och ha dem i smörpapper på ett fat i kylskåpet. Jag är skeptisk till aluminium.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g djupfryst grönkål
  • 2 dl grötris
  • 4-5 dl vatten
  • 4 ägg
  • 1 pkt kaffegrädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 tsk koriander
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 0.5-1 tsk salt
  • 1-3 schalottenlökar, i tunna skivor till formen

Gör så här

  1. Koka två dl grötris i en kastrull. Koka 500 gr grönkål i en annan kastrull i 4-5 dl vatten. Låt svalna ett tag.
  2. Blanda ned riset i grönkålen, som är kvar i vattnet. Tillsätt 2,5 dl kaffegrädde. Blanda ned 4 ägg. Krydda med en tsk torkad dragon, litet koriander, litet svartpeppar och 0,5- 1 tsk salt.
  3. Gör i ordning två 1.5 liters avlånga brödformar med litet smör.
  4. Skiva schalottenlöken tunt i ringar, fräs dem hastigt i lite smör utan att de tar färg. Lökringarna placerar du i botten på formarna, de kommer överst som dekoration på patéerna och ger samtidigt en fin smak tillsammans med dragonen i patén.
  5. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  6. Skivas i 2 centimeters skivor.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr