Grova Morgonrågbröd

Nygräddat bröd till frukost. Allra först på morgonen tar du fram så många du vill ha.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk apelsinmarmelad
  • 2 dl vetegroddar eller vetekli
  • 6 dl rågsikt
  • Ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i en del av vattnet och tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet (apelsinmarmeladen) och groddar eller kli.
  2. Arbeta först in rågsikt och sist vetemjöl till en fast deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter.
  3. Arbeta degen blank och smidig i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord, dela den mitt itu och rulla varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och trilla dem till runda bullar som läggs på en papprad plåt.
  4. Täck med bakduk och låt bröden jäsa färdigt på dragfri plats ca 25 minuter.
  5. Ställ in plåten, med bakduk och allt, i frysen. Efter 3 timmar kan de frysta bröden stoppas in i plastpåsar. Vrid ur luften ur påsarna, förslut och frys-förvara.
  6. Gräddning:
  7. Lägg dem på en papprad plåt så att de tinar. Värm samtidigt ugnen till 225 grader och ställ sedan in bullarna på nedersta falsen i den heta ugnen och grädda dem ca 15 minuter.
  8. Och vill du har mera färg på bröden, ställ dem högre upp i ugnen de sista minuterna.
  9. Låt bröden svalna under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…