Gunillas knapriga ättiksgurka

Ett mycket enkelt recept!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kg gurka typ Västerås
  • Lag:
  • 1 dl 24% ättikssyra
  • 8 dl vatten
  • 1 kg strösocker (= 11 dl)
  • ½ dl jodfritt salt
  • 3 msk gult senapsfrö (= 1 påse a´26 g)
  • Dillkronor

Gör så här

  1. Koka upp lagen som består av ättiksyra, vatten, socker och salt. Rör tills allt har smält i botten. Låt kallna! (tänk på att köpa jodfritt salt, gurkorna har en tendens att bli beska av jod)
  2. Tvätta gurkorna under rinnande ljummet vatten, jag brukar använda en ren diskborste.
  3. Låt gurkorna rinna av på en ren kökshandduk
  4. Skiva gurkorna i ½ cm tjocka skivor, lägg gurkskivor, senapsfrö och dillkronor i en stor rostfri bunke. Häll den kalla lagen över. Täck med folie eller plast. Nu ska allt stå kallt och dra i tre dagar. Gurkskivorna kommer nu att skrynkla ihop sig lite och på så sätt går det åt färre glasburkar.
  5. Fyll på rena glasburkar (brukar bli 3 eller 4 burkar)
  6. Låt stå kallt och går att äta efter 2-3 veckor. Passar till nästan all slags mat, även på ostmackan!

Kommentarer

Ska lagen ej vara med när man lägger gurkorna på burk?
Godaste gurkorna jag vet
Jättegoda gurkor!
Hur länge bör gurkorna dra i saltet inna man tar upp dom? :-)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…