Hasselnötssockerkakor med karamellsås och vaniljglass

Nötig och smakrik sockerkaka som serveras med ljuvlig karamellsås och glass.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3/4 dl mjölk
  • 1½ ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl hasselnötsmjöl, tex Risenta eller rostade, skalade och finmixade hasselnötter
  • Karamellsås:
  • Knappt 1 dl socker
  • 20 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • ½ dl mjölk
  • Servering:
  • Hasselnötter
  • Ca 1 liter vaniljglass
  • Färska bär tex körsbär eller hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ca 12 portionsformar, som rymmer ca 1 dl eller en muffinsplåt.
  2. Kakor:
  3. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en separat bunke. Häll i smörblandningen.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och häll upp den i formarna.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 20-25 minuter. Vänd upp kakorna på en plåt och låt dem kallna under formen.
  6. Karamellsås:
  7. Lägg socker och smör i en kastrull och låt det smälta ihop till en karamell. Rör om försiktigt. Tillsätt grädden och låt det koka ihop i ett par minuter.
  8. Ta sedan bort kastrullen från värmen. Vispa hastigt ihop äggulan och mjölken i en bunke och rör ner i den heta karamellen.
  9. Lägg varje hasselnötskaka på en assiett och ringla över kolasåsen. Servera kakorna med hasselnötter, vaniljglass och färska bär.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…