Havrebröd med melon- och solroskärnor

Ett saftigt bröd med bra hållbarhet. Brödet är väldigt gott att rosta - eller äta som det är. Glutenfritt och laktosfritt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl rismjöl
  • 3 dl durramjöl
  • ½ dl rostade solrosfrön
  • ½ dl melonkärnor
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk salt
  • ½ dl psylliumfröskal
  • 2 msk pofiber
  • ½ dl fibrex
  • 50 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1 msk rapsolja eller neutral olja
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 äggvita
  • Topping:
  • Melonkärnor
  • Solrosfrön
  • Rena havreflingor

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser, enklast med en degblandare. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och häll ner rapsolja, sirap och äggvita. Häll ner degspadet bland de torra ingredienserna och arbeta samman degen ordentligt ca 5 minuter.
  2. Flytta över degen till en oljan 1½ liters brödform. Tryck till degen med handen så att den trycks ut i hela formen. Strö havreflingor, melonkärnor och solrosfrön över brödet. Låt brödet jäsa ca 20 minuter under plastfolie eller bakduk på varm och dragfri plats.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Sätt in en tom plåt i nedre delen av ugnen och ett galler i övre delen av ugnen. Häll några msk varmt vatten på den nu varma plåten, placera brödet på gallret. Stäng luckan snabbt och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden i 55-60 minuter. Känn med en sticka så att det inte är klibbigt i mitten. Innertemperaturen ska vara 96 grader.
  5. Ta ut och stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under bakduk. Låt brödet stå till sig innan du skär i det.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…