Havtornsripplad cheesecake

Havtorn ger en frisk smak åt den maffiga cheesecaken. Hittar du inte havtorn går det lika bra med andra bär som hjortron, blårbär eller hallon.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 pkt havtorn ( frysta ca 225g)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk + 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 75 g smör
  • 200 g digestivekex
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 600 g philadelphia
  • 2½ dl kesella, 1 %
  • 2 dl socker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • Salt
  • Socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp socker och vatten, tillsätt ⅔ av havtornen, spara resten till garnering. Rör ut 1 msk maizena i 1 msk vatten och rör ner det i kastrullen. Låt koka ihop 2 minuter.
  3. Ta av från värmen och mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Låt svalna.
  4. Ställ in i kylen, rör då och då.
  5. Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor i matberedare.
  6. Mixa ner smör, citronskal och juice.
  7. Tryck ut blandningen i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Jämna ut smulorna med baksidan av en sked så att det blir jämnt tjockt.
  8. Vispa färskost, kesella, socker, ½ tsk salt, vaniljsocker och 2 msk maizena slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa tills allt blandas väl.
  9. Häll ca 4½ dl av fyllningen över bottnen och bred ut smeten.
  10. Ringla över drygt ½ dl av havtornssåsen.
  11. Upprepa ytterligare 2 gånger.
  12. Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 125 grader, tillaga ca 1½ timme. Fyllningen kan fortfarande vara lite lös när den är färdig men stelnar när det svalnat.
  13. Ta ut kakan och låt svalna i rumstemperatur.
  14. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, helst över natten.
  15. Ta fram 30 minuter före servering.
  16. Rårör resten av havtornen med ca 2 msk socker.
  17. Garnera med bären.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…