Helstekt fläskfilé på äppelbädd med rödvinssås

Helstekt fläskfilé på äppelbädd med rödvinssås bevisar verkligen att frukt och kött är jättegott tillsammans.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 2 äpplen
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
  • Rödvinssås:
  • 1 schalottenlök
  • 1 1/2 msk balsamicovinäger
  • 3/4 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
  • 50 g smör
  • 1 msk maizenastärkelse+vatten
  • Salt
  • Peppar
  • 1 krm socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Bryn fläskfilén gyllene runtom i lite matfett. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och strimla purjolöken. Lägg allt i en smord eldfast form. Häll över äppeljuicen.
  4. Lägg fläskfilén ovanpå och stek allt klart mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
  5. Gör under tiden såsen. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Tillsätt vinäger, rödvin, vatten och kalvfond. Låt såsen koka samman tills det återstår ca 3 dl.
  6. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen koka upp på nytt under omrörning. Vispa ner smöret och smaka av såsen med salt, peppar och socker.
  7. Skiva fläskfilén och lägg skivorna ovanpå äppelbädden. Bjud sås, potatismos och sallad till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr