Het gryta med cashewnötter

Smakrik gryta med lite hetta i sig. Serveras med goda tillbehör och Hirs ett av de äldsta sädesslagen i världen. Nytänkande och gott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av högrev
  • 4 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk gul curry
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 grön chili
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 7 dl vatten
  • ½ msk socker
  • Tillbehör:
  • 1 dl torkade aprikoser skurna i bitar
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • ½ dl rostade kokosflingor
  • ½ kruka koriander
  • Servering:
  • 2 dl matyoghurt, 10%
  • Kokt hirs

Gör så här

  1. Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret. Bryn köttbitarna runtom i omgångar på stark värme.
  2. Salta och peppra.
  3. Skär löken i stora bitar. Hacka vitlöksklyftan. Kärna ur och skiva chilifrukterna. Hetta upp resten av smöret i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i smöret ca 30 sekunder. Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och vatten. Låt koka ca 1½ timme på medelstark värme tills köttet är riktigt mört. Rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Smaka av med socker.
  5. Servera tillbehören i eller till grytan och servera med en klick matyoghurt och kokt hirs.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept