Het köttgryta á la mignòn

Kryddig och god köttgryta med fyllig smak. Denna rätt är godast om man gör den dagen innan serveringen så den får stå och mogna ett dygn. Sen är det bara att värma upp och servera.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
  • Ca 75-100 g bambuskott
  • 1 dl krossade tomater med chili
  • 8 champinjoner
  • 1 stor purjolök
  • 1 stor gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten eller mjölk
  • 1 ½ dl crème fraiche med chili och paprikasmak
  • 2-4 msk Heinz salsa extra hot, eller efter smak
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 msk rött fylligt vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • 1 krm basilika
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar
  • 2 tsk strösocker
  • Maizenamjöl
  • ½ knippa persilja

Gör så här

  1. Putsa köttet och ta bort hinnorna. Strimla köttet i grova strimlor.
  2. Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet i smöret.
  3. Ansa champinjonerna och dela dem i bitar, bryn dem i lite smör i ca 5 minuter.
  4. Skiva purjolöken och strimla löken och fräs det tillsammans med champinjonerna tills löken blir mjuk och glansig. Skiva bambuskotten i mindre bitar. Lägg i bambuskotten och pressa i vitlöken.
  5. Häll över grädde, mjölk , crème fraiche, tomatkross, rött vin, kalvfond, tomatpurén och den kinesiska sojan. Lägg i lagerblad och krydda med basilika, socker, salt och svartpeppar och rör om. Sänk värmen, lägg på lock och låt det puttra i ca 15 minuter.
  6. Lägg i 1 msk Heinz salsa extra hot i taget, och prova dig fram så den blir lagom het. Rör om mellan varje matsked.
  7. Om det fläskfilé så låt det småputtra iytterligare ca 20 minuter. Är det fläskytterfilé skall det kokas 50-60 minuter till. När det är färdigkokt smaka av och krydda mer om det skulle behövas. Rör i lite maizenamjöl till lagom tjock sås.
  8. Garnera med lite hackad persilja.
  9. Serveringsförslag:
  10. Servera ris eller kokt potatis till denna rätt.
  11. Bjud rårivna morötter och en grönsallad till.
  12. Drick gärna ett fylligt rött vin till denna rätt.
  13. Smaklig spis!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept