Honungskryddad ytterfilé

Gott

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g ytterfilé
  • 3 syrliga äpplen i klyftor
  • 4 plommon halverade
  • 2 gula lökar i klyftor
  • ½ citron i klyftor
  • 1 kanelstång
  • Honungsglaze:
  • 1 ½ msk flytande honung
  • ½ msk kinesisk soja
  • 1 tsk ingefära mald
  • 1 msk pressad citron
  • 2 krm kanel mald
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • Sås:
  • 3 dl sky + köttbuljong
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk soja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Ugn 175 grader.
  2. Bryn ytterfilén i lite smör i en stekpanna. Salta och lägg den på ett stort ugnssäkert fat.
  3. Blanda samman glazen och pensla köttet med det. Lägg frukten runt omkring köttet.
  4. Dela kanelstången och stick ner den bland frukten.
  5. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av köttet. Sätt in fatet i ugnen ca 20 min. Köttet är klart när innertemperaturen är 65-70ºC.
  6. Pensla på resten av honungsglazen under tiden köttet steks.
  7. Sås:
  8. Blanda sky, crème fraiche och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 5 min. Smaka av med soja, salt och peppar.
  9. När köttet är klart, låt det vila under folie ca 15 min innan det skärs upp i skivor.
  10. Servera köttet med fruktblandningen, sås och ugnsstekta potatisklyftor.

Kommentarer

Särskilt bra var honungsglazen

Liknande recept