Inkokta päron med stoutkolasås och karamelliserade popcorn

Både ölet och chokladsåsen har en liten uppfriskande beska som vägs upp av de söta karamelliserade popcornen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Karamelliserade popcorn:
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl + 2 msk stout (öl)
  • 4 msk smör
  • 7 dl popcorn, färdigpoppade
  • 1 msk flingsalt
  • Inkokta päron:
  • 8 dl ljus lager (öl)
  • 4 dl socker
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 6 hårda päron, t ex Anjou
  • Stoutkolasås:
  • 1½ dl chokladstout (öl)
  • 3 msk muscovadosirap
  • 100 g mörk choklad, gärna med apelsinsmak
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • Servering:
  • Vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Häll muscovadosocker, sirap, 2 dl stout och smör i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst upp sig. Låt såsen koka i ca 7 minuter. Dra av kastrullen från värmen och rör ner 2 msk stout. Lägg popcornen i en skål och häll såsen över dem, försök att täcka så mycket som möjligt.
  3. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda popcornen mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut plåten och skaka om den rejält, och grädda i ca 20 minuter till. Mortla saltet och strö det över de kladdiga popcornen. Låt dem svalna och förvara dem sedan i en lufttät burk tills du ska använda dem.
  4. Inkokta päron:
  5. Koka upp en sockerlag på öl, socker och apelsin. Skala päronen, lägg dem i kastrullen och koka dem mjuka. Låt dem svalna i lagen.
  6. Kolasås:
  7. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Vispa ihop dem och låt såsen koka tills den blir simmig och bubblar med stora bubblor.
  8. Servering:
  9. Ringla såsen över päronen och strö till sist över de karamelliserade popcornen. Servera med en klick vaniljglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…