Italiensk potatiskaka

Fantastiskt god och festlig potatiskaka som först tillagas i ugnen och sedan, efter att ha vilat i minst två timmar, värms skivad i stekpanna. Potatiskakan kan även göras dagen innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ca 350 g skivad bacon
  • 1,5 kg bakpotatis (motsvarar ca 5 st stora bakpotatisar)
  • 1 msk maizenamjöl
  • 200 g parmesanost
  • 2 msk basilika, färsk, finstrimlad
  • 1 msk körvel, finstrimlad
  • 1 tsk timjan
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
  2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en matberedare. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
  3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
  4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.
  5. Skär potatiskakan i tjocka skivor och stek i lite smör i en grillpanna. Servera med helstekt oxfilé, krämig savoykål (se mitt recept) och rödvinssky.

Kommentarer

till och med åt min grabb som är väldigt reserverad till prova nya maträtter gillade den. Lagade den tillsammans med en fläskfilesgryta som har mascaponeost i sig. Skitgott!!!
Så himla god potatiskaka! Jag gjorde den till nyår, tyckte den var praktisk som gick att förbereda, och fick stående ovationer! Jag hade västerbottenost istället för parmesan och hoppade över körveln, tog franska örter istället.
jättegott och praktiskt att man kan göra den dagen innan. Blev mycket uppskattad av våra gäster. Trevligt med något nytt till köttet. Tyckte inte det var flottigt, men använde riven permesan.
så gott! kanske lite flottigt, men då väljer man tillbehör efter det. använde detta recept till nyårsmenyn, åt kallmarinerad fläskfile ihop med denna potatiskaka till varmrätt. lite bökig att göra, för mig som är lite bekväm, men det var roligt att pröva något nytt.

Liknande recept