Jordgubbs- och limecheesecake med spegel

Sagolikt god cheesecake och visst är sommartid jordgubbstid. Jordgubbar tillsammans med lime är en jättesmarrig smakkombination! Cheesecaken går även bra att göra med frysta jordgubbar, och vilken tur, då kan man göra denna ljuvliga cheesecake året runt!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 130 g digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • ½ tsk mortlad kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6 gelatinblad
  • 225 g färska eller frysta jordgubbar
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 dl yoghurt, 10 % eller créme fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Topping:
  • 1 gelatinblad
  • 1½ dl jordgubbssylt, gärna hemgjord
  • 1 lime, finrivet skal
  • Garnering:
  • Eventuellt myntablad

Gör så här

  1. Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smält smör, mortlad kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal och -saft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med färskost, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
  3. Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  4. Topping:
  5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 minuter.
  6. Garnera eventuellt cheesecaken med myntablad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…