Kanelvåfflor med chiasylt

Frasiga våfflor utan gluten, mjölk, ägg och vitt socker. En våffla för alla!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ msk chiafrön + 3 msk vatten
  • 3 1/4 dl växtbaserad mjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk lönnsirap
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk kanel
  • 4 dl glutenfri mjölmix, t ex Lailas mjölmix
  • 1- 1½ dl havregryn, Ren havre
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 liten nypa salt
  • Chiasylt:
  • 3 dl frysta bär, t ex hallon eller blåbär
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk vatten
  • Eventuellt 1 msk ren lönnsirap
  • Eventuellt ½ tsk rivet citronskal

Gör så här

  1. Våfflor:
  2. Blanda vatten och chiafrön väl och låt stå i ca 5 minuter. Blanda mjölkdryck och äppelcidervinäger i en stor bunke och låt stå i 5 minuter. Tillsätt olivolja och lönnsirap till mjölkblandningen och blanda ordentligt.
  3. Mixa havregryn till ett grovt mjöl i en matberedare. Blanda havremjölet med övriga torra ingredienser. Tillsätt de våta ingredienserna och blanda ihop till en jämn smet.
  4. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med lite olivolja. Häll ca 1-1 1/4 dl smet i våffeljärnet och grädda gyllene. Upprepa till våffelsmeten tar slut.
  5. Chiasylt:
  6. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning på medelvärme i ca 5 minuter. Mosa bären lät med en sked. Ta sylten från värmen och smaka av eventuellt med mer lönnsirap och rivet citronskal. Täck över sylten och låt den svalna helt. Sylten tjocknar något när den svalnat. Förvara sylten i kylskåp i en burk med tätslutande lock fra till servering. Sylten håller i ca 3-4 dagar i kylskåpet.
  7. Servera de frasiga våfflorna med sylten.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…