Kardemumma créme brulée

Påskvarianten av créme brulée

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 cm ingefära
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/4 + 1/4 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • Tillbehör:
  • 4 portionsformar á 1,5 dl
  • strösocker

Gör så här

  1. Ugn 150C och grill 250C
  2. 1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta fröna i en kastrull. Lägg ner hela stången tillsammans med kardemumma och ingefära. Tillsätt grädde, mjölk och 1/4 dl socker
  3. 2. Koka upp under omrärning. Ta kastrullen av värmen och låt blandningen stå och dra 10 minuter med lock på.
  4. 3. Vispa äggulor och 1/4 dl socker vitt och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
  5. 4. Fördela smeten i portionsformarna. Ställ formarna i en ugnssäker form eller en liten långpanna.
  6. 5. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Fyll hett vatten i formen, så att det når upp till halva höjden på formarna. Lägg över ugnsfolie.
  7. 6. Grädda bruléerna, ca 40 min, tills krämen har stannat. Låt svalna. Ställ in formarna i kylen tills strax före servering.
  8. 7. Strö över ca 2 tsk socker på varje brulée.
  9. 8. Karamellisera sockret med gasbrännare eller sätt in bruléerna under grillelementet i ugnen på 250C med öppen ugnslucka, så att det bildas ett karamelltäcke av sockret.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@gitten33

Kundens fläskkotlett

Fläskkotlett på nytt sätt. Nja, helt nytt är det inte. Jag hittade det i Göteborgsposten på 90-talet, tror jag, och det har hört till…

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…