Kardemumma- och sockerdoppade bullar med tranbär

Saftiga bullar fyllda med tranbär och mandelmassa - så gott! Bullarna går utmärkt att frysa, men vänta med att doppa dem i kardemumma- och socker till strax före servering.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1½ dl socker
  • 2 krm salt
  • Ca 16 dl vetemjöl, 960 g
  • Fyllning 1 :
  • 1 paket frysta tranbär, 225 g
  • 2 dl socker
  • Fyllning 2:
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • 1½ dl socker
  • 3/4 msk stött kardemumma
  • 75 g smör, smält

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i hushållsmaskin, ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  3. Fyllning 1:
  4. Lägg tranbär och socker i en kastrull. Småkoka ca 15 minuter till en sylt. Låt kallna.
  5. Fyllning 2:
  6. Vispa ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en avlång platta, ca 40x60 cm. Bred över mandelmassefyllningen och fördela tranbärssylten över. Vik över degen på längden.
  8. Kavla lätt och skär degen i ca 2 cm breda remsor och forma till knutar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  11. Blanda socker och stött kardemumma. Pensla bullarna en i taget med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…