Karlsbadergifflar med nöt- och äppelfyllning

Nötiga och lite syrliga toner i allt det söta är fantastisk kombination.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 40 g jäst för söta degar
  • 125 g smör
  • 2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
  • 3 msk socker
  • 2 krm salt
  • 3 äggulor
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Äppelfyllning:
  • 1 stort äpple
  • 1½ msk socker
  • 1½ msk vatten
  • Nötfyllning:
  • ½ dl hasselnötter
  • 25 g smör
  • ½ dl socker
  • Garnering:
  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Ca 1 dl grovt hackade hasselnötter

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt gräddmjölken och värm till 37 grader.
  2. Häll lite över jästen, rör så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, äggulor och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs degen ca 30 minuter.
  4. Skala och skär äpplet i tärningar. Koka dem med socker och vatten på medelvärme tills de är mjuka. Låt svalna.
  5. Kör hasselnötterna i en matberedare. Tillsätt smör och socker, kör allt ytterligare några sekunder.
  6. Kavla ut degen till 2 rundlar, ca 332 cm i diameter. skär 10 tårtbitar av varje. Lägg lite äpple och ca 1 tsk nötfyllning där tårtbiten är som bredast. Rulla ihop till en giffel.
  7. Lägg gifflarna med skarven neråt på en plåt med bakpapper, jäs dem ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och hackade hasselnötter. Grädda ca 8 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…