Karlsbaderlängd med kokos och lime

Karlsbader är en kalljäst deg som innerhåller ägg. Degen förbereds dagen före utbakningen och får ligga i kylskåp och mogna över natten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 12 dl vetemjöl
  • ½ msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 125 g rumsvarmt smör
  • Ägg till pensling
  • Kokosflingor till dekor
  • Fyllning:
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl kokosflingor
  • ¾ dl socker
  • Finrivet skal av 2 lime

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke. Tillsätt mjölken och lös upp jästen. Mät upp och blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i degspadet.
  2. Tillsätt även vaniljsocker, socker, ägg och smöret i mindre bitar.
  3. Arbeta ihop till en ganska lös deg och knåda degen ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt över natten i kylskåp.
  4. Ta ut degen ur kylskåpet och rör ihop smör, kokos, socker och limeskal till fyllningen.
  5. Dela degen i 3 delar och kavla ut till ganska tunna rektanglar på väl mjölat bakbord. Fördela fyllningen mellan degplattorna och bred ut den jämnt över varje platta.
  6. Vik ihop rektanglarna som ett treslag, det vill säga vik först in den ena yttersta 1/3 av rektangeln och sedan motsvarande på andra sidan så att fyllningen omsluts av kanterna.
  7. Vik in ändarna och lägg de tre längderna på bakplåtspappersklädda plåtar med skarven neråt.
  8. Snitta kryss längs varje längd med en liten och vass kniv. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  9. Pensla längderna med uppvispat ägg, strö över kokos och grädda i 200º i ca 15 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…