Knäckig rabarber- och äppelpaj

Är du sugen på paj? Då är det denna supergoda och knäckiga paj du ska göra. Rabarber samsas med äpplen och nötter som sedan toppas med en läcker kolasås. Jag lovar, du blir inte besviken!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 100 g smör
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk rörsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 2 äpplen
  • 5 dl skivad rabarber
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g valnötter
  • 50 g mandelspån
  • Kolasås:
  • 100 g smör
  • 1½ dl rörsocker
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2½ dl mellangrädde
  • Servering:
  • Vaniljglass eller en klick crème fraiche

Gör så här

  1. Pajdeg:
  2. Arbeta snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl och socker till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Tryck ut degen i en låg veckad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Fyllning:
  6. Skölj och klyfta äpplena. Fördela äpplen och rabarber i pajskalet. Blanda hackade hasselnötter, hackade valnötter och mandelspån, och strö över.
  7. Kolasås:
  8. Smält smöret. Tillsätt socker och mjöl och rör om. Späd med grädden, lite i taget. Koka upp och sjud under omrörning några minuter tills såsen tjocknar något.
  9. Häll kolasåsen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera pajen gärna med vaniljglass eller en klick crème fraiche.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…