Knäckiga äppelsmulpajer med nötter

Söta äpplen får här ett underbart gott och knäckigt smultäcke över sig. Glutenfria och mjölkfria.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 1 msk smör, eventuellt laktosfritt
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 tsk malen kanel
  • Smultäcke:
  • 1½ dl rismjöl
  • 1 dl havregryn, ren havre
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl socker eller råsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 150 g kylskåpskallt smör, eventuellt laktosfritt
  • ½ dl hasselnötter
  • ½ dl valnötter
  • Garnering:
  • Äppelklyftor med skal
  • Citronmeliss
  • Servering:
  • Vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äpplena på medelvärme 2-3 minuter. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft, flytande honung, socker och kanel. Vänd om försiktigt och rör lite i stekpannan under tiden som du steker klyftorna. Ta av från plattan.
  3. Smöra 4 små ugnsfasta formar. Fördela äppelklyftorna i formarna.
  4. Blanda rismjöl, havregryn, mandelmjöl, socker och bakpulver i en skål. Finfördela smöret i mjölblandningen. Hacka nötterna grovt, blanda ner och arbeta samman degen tills det blir små klumpar.
  5. Strö smuldegen över äpplena och baka i nedre delen av ugnen i 15-18 minuter eller tills pajerna fått fin färg. Ta ut och garnera med äppelklyftor och citronmeliss. Servera gärna pajerna med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept