Kött fondue med goda såser

Underbart gott och dessutom trevligt att sitta länge och njuta runt bordet. Marinera kött och blanda såser dagen innan, det vinner både du och rätten på! Nu får varje gäst trä kött på sitt foduespett och tillaga i buljongen. Naturligtvis kan man välja att bara ha ett slags kött. Då är det bara att dubbla fläsk- eller oxfilén.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g fläskfile
  • 500 g oxfilé
  • Marinad till fläskfilén:
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl soja
  • ½ dl vinäger, rödvin
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Marinad till oxfilén:
  • 1 dl rapsolja
  • 1/4 dl rödvinsvinäger
  • ½ dl soja
  • Svartpeppar ( 3/4 tsk)
  • Tomatpuré ( 1/4 dl)
  • ½ msk paprikapulver
  • Fondue- buljong:
  • 1 liter oxbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 3 msk soja
  • 8 kryddpeppar, hel
  • 8 svartpeppar, hel
  • 1 lagerblad
  • Glöm inte att du behöver::
  • Rödsprit (för lågan under grytan)
  • Tillbehörs-förslag:
  • Potatiskroketter
  • Stor blandad sallad
  • Kalla såser ( 4 - 5 sorter)

Gör så här

  1. Dagen innan:
  2. Putsa köttet och skär det i ganska långa tunna bitar, eller kuber. Blanda marinaden och låt köttet dra över natten. Blanda såser!
  3. Vid serveringen:
  4. Tag upp köttet och lägg i i två skålar att ställa på bordet. Koka upp buljongen med alla ingredienserna i fonduegrytan. Låt puttra under lock 10 minuter. Ställ grytan över fonduställningen och tänd veken.
  5. Servera med en stor blandad sallad,
  6. potatiskroketter och 4-5 olika såser t.ex. några från underrubriken "såser".
  7. Tips!
  8. Välj kalla såser i olika smakriktningar, t.ex: mango chutneysås, het chilisås,
  9. ananassås, rosa sås, currysås med fruktsmak, vitlöksås, bearnaisesås...

Kommentarer

Verkligen ett toppenrecept på fondue! Väldigt smakrikt, och tillbehören kan ju varieras i det oändliga! Som upplagt för en supertrevlig kväll med vännerna!
Äntligen ett fonduerecept som faller hela familjen i smaken!Tusen tack för förslaget på all goda såser till!
Supergott, tack för ett bra recept :) En klar 5:a från oss. Kram Mia.
Detta verkar ju helt magnifikt! Skall prövas vid rätt tillfälle!
Låter verkligen gott, kanske borde testas på nyårsafton?! :-)
Med tanke på nedanstående kommentar: Jag har kanske förklarat dåligt i receptet men jag menar, liksom nedanstående påpekar, INGET rått kött på tallriken du skall äta på. Min tanke är att man sätter fast köttet på på spettet direkt i skålen, därefter ner i grytan (ingen mellanlandning på tallriken alltså) Smaklig spis:-) / IrreVirre
Tips: När vi gör fondue brukar vi lägga upp kött i små skålar, en till var gäst.. Så håller sig det råa köttet där i och inte på tallriken ihop med sallad, såser och potatis.. Känns fräschare.. // K
500 kg kött, rött vun, vittlök? Inte svårt att lista ut vad som menas, men kanske andra fel smugit in som inte går att se?

Liknande recept