Köttfärsgratäng

En rätt som sköter sig själv i ugnen och som går att variera efter tycke och smak.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 st Rulle smördeg, ca 30x40 cm
  • Olja till stekning
  • Salt
  • Peppar
  • 1 burk färdig tomatsås à 400 g
  • 2 st gula lökar
  • 10 st minitomater
  • 20 st svarta oliver utan kärnor
  • 1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
  • 2 msk färsk hackad oregano
  • Ostsås:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl riven herrgårdsost
  • 1 msk majsstärkelse till redning
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 g
  2. Kavla ut degen så att den passar en gratängform, 30x40 cm.
  3. Smöra formen och klä med degen.
  4. Ställ i frysen.
  5. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tills den får fin färg, se till att den är fint fördelad.
  6. Krydda med salt och peppar och blanda ner tomatsåsen.
  7. Låt puttra någon minut och ta från värmen.
  8. Ostsås:
  9. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
  10. Blanda ner osten och låt smälta under omrörning.
  11. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite mjölk.
  12. Tillsätt redningen lite i taget till en bra konsistens.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Ta ut formen ur frysen och förgrädda i ugnen ca 3 min.
  15. Fyll pajskalet med köttfärsen.
  16. Dela löken i klyftor, halvera tomaterna och dela oliverna och kronärtskockshjärtana i kvartar.
  17. Fördela dem ovanpå köttfärsen.
  18. Krydda med oregano och häll över ostsåsen.
  19. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
  20. Servera varm med en sallad till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept