Köttfärslimpa med oliver, heta potatisklyftor och fetaoströra

Köttfärslimpa med oliver i och med goda tillbehör som klyftpotatis och fetaostkräm...en festmåltid vilken dag som helst.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • ½ gul riven lök
  • 1 tsk salt
  • Peppar
  • 1 tsk timjan
  • 10–15 gröna pimiento oliver, skivade
  • Klyftpotatis i ugn:
  • Ca 8 potatisar
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk rosmarin
  • 1/4 färsk finhackad röd chili
  • Fetaoströra:
  • 200 g fetaost
  • 200 g lätt crème fraiche
  • Svartpeppar
  • Oregano
  • Ev. lite salt

Gör så här

  1. Ugn: 175 grader.
  2. Låt ströbrödet svälla 5–10 minuter i hälften av vätskan. Tillsätt lök och kryddor, och blanda väl.
  3. Rör ner färsen och häll på resten av mjölken, lite i taget till färsen är smidig. Blanda försiktigt i olivskivorna och forma en limpa som läggs i smörad ugnsfast form.
  4. Stek i 175°, i ca 1 timme.
  5. Klyftpotatis i ugn:
  6. Ugn 225 grader.
  7. Skär skalad eller oskalad potatis i klyftor. Förkoka ett par minuter och/eller lägg direkt i ugnsfast form.
  8. Häll på olja och kryddor och blanda väl. Ställ i ugn i 225° tills potatisen fått fin färg, ca 35–40 minuter.
  9. Fetaoströra:
  10. Smula ner fetaosten i crème fraichen. Krydda med peppar och oregano och ev. lite salt, fetaosten är ganska salt, så smaka av först!.
  11. Gör en enkel sallad till, t ex isbergssallad, gurka, tomat och rödlök.

Kommentarer

Gott! Hade dock i vitlök också och lite mer kryddor. Timjan togs bort då jag inte tycker om det. Serverade med kokt potatis, brun sås och lingonsylt.

Liknande recept