Köttfärspaj med parmesanost

Parmesan är full av smak, den riktiga alltså, inte pulvret.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g margarin, kallt, skuret i kuber
  • 1 msk vatten, kallt
  • Köttfärsfyllning:
  • 300 g köttfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 hackad gul lök
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 dl köttbuljong, av tärning
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk soja
  • Äggstanning:
  • 2 ägg
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven ost, gärna parmesan
  • Dekoration:
  • 2 tomater, i skivor

Gör så här

  1. Ugnstemperatur 200º
  2. Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter.
  3. Köttfärsfyllning: stek köttfärs, lök och vitlök under omrörning. Tillsätt kryddor, tomatpuré, köttbuljong och koka under lock i ca 10-15 minuter.
  4. Äggstanning: vispa samman ägg, matlagningsgrädde samt ost.
  5. Fyll pajskalet med köttfärsfyllningen, häll över äggstanningen och dekorera med tomatskivor. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Kommentarer

Suveränt god paj. Ett tips är att göra dubbelt upp av fyllningen, och frysa in det som blir över. Fyllningen räcker då till TRE pajer.

Liknande recept

@svesse60

Gudomlig köttfärspaj

Absolut godaste köttfärspajen jag någonsin ätit. En bekants recept som jag delar med mig av här… Rekommenderar den tillsammans med mitt recept på ”Jättegod…