Kotlett med rostade rotfrukter och vinpepparsås

Vardagslyx.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 kotletter (eller annan köttbit som ex fläskfilé)
  • Lite smör och olja att steka i
  • Rotfrukter t.ex.
  • 1 stor morot & 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • En bit kålrot
  • En bit rotselleri samt 4 medelstora potatisar
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Örtkrydda
  • Vinpepparsås:
  • 1 msk smör
  • 1-1 ½ msk finhackad röd eller gul lök
  • 1 ½ - 2 tsk finkrossade vitpepparkorn
  • 1 ½ dl rödvin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 buljongtärning (grönsaks-)
  • 1 dl vatten
  • 3-4 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Börja med rotfrukterna, ta sedan såsen och stek sen kotletterna.
  3. Skala och skölj alla rotfrukter samt skala löken. Skär potatis och lök i klyftor. Skiva palsternackan och moroten i stavar. Kålroten i tärningar och rotselleri i skivor.
  4. Lägg allt på en plåt o ringla olja över.
  5. Låt det stå i ugnen från ca 20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort).
  6. Krydda!
  7. Sås:
  8. Fräs lök och peppar i en msk smör ett par minuter (milt, utan att bryna löken).
  9. Fyll på med vin, soja och buljong
  10. Koka ihop såsen till ungefär hälften för att få fram den goda smaken
  11. Tillsätt crème fraichen o låt koka ytterligare några minuter
  12. Smaka av med salt (och om du behöver – runda av smaken med en liten klick smör)
  13. Fläskkotlett:
  14. Krydda köttet med salt och peppar.
  15. Sätt värmen på en till två lägen under plattans max läget.
  16. Lägg hälften olja hälften smör.
  17. Lägg i köttet när smöret tystnat och slutat bubbla.
  18. Stek ungefär 3 minuter per sida.
  19. Servera med kött, rotfrukter, vinpepparsås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept