Kryddiga äppelbaguetter

Lyxiga, frasiga och smakrika baguetter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl special
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • Inkavling:
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 syrligt äpple
  • 2 tsk hackad färsk timjan
  • 2 tsk hackad färsk oregano
  • Pensling och garnering:
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • Vita vallmofrön
  • Blå vallmofrön
  • Vita sesamfrön
  • Svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Låt grahamsmjöl och vetemjöl ligga i frysen i 30 minuter. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat och bredbart. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Klicka ner smöret och tillsätt salt. Blanda ner nästan allt av det kalla mjölet och arbeta ihop till en smidig och blank deg. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 25x35 cm.
  2. Inkavling:
  3. Bred ut smöret jämnt på två tredjedelar av degplattan, ca 1 cm innanför kanten. Gör sedan ett treslag: Vik först kortsidan utan smör halvvägs över den smörbredda delen. Vik därefter över den andra kortsidan till ett litet paket. Nyp samman i kanten så att smöret inte kan krypa ut. Vrid degen ett kvarts varv.
  4. Kavla ut degen på nytt till en rektangel om 25x35 cm. Vik och vrid den som du gjorde innan ytterligare 3 gånger, men låt den vila några minuter före varje utkavling så att spänningen i degen släpper. Låt den även vila några minuter när den är färdigkavlad.
  5. Riv äpplet över två tredjedelar av degen och strö över de hackade örterna. Vik åter ett treslag. Kavla ut degen till en rektangel en sista gång, 25x35 cm, och skär upp den i tre längder. Tvinna längderna och lägg dem på en smord baguetteplåt eller en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla de färdigjästa baguetterna med ägg och strö över frön. Ställ in dem i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomspruta. Stäng genast luckan och sänk värmen till 225 grader. Grädda bröden i 15-18 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…