Kryddiga dinkelkanelbullar

Har bytt ut en del av vetemjölet mot det nyttiga dinkelmjölet. Detta gör bullarna lite grövre i konsistensen men ändå luftiga och saftiga. Förutom kanel är bullarna fyllda med kardemumma,nejlika, ingefära och stjärnanis för att få mer spännande arom.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 små ägg eller 1 stort
  • 12 dl dinkelmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 1 dl socker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Fyllning:
  • 125-150 g rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk kanel
  • Kardemumma efter smak
  • Ingefära efter smak
  • Kryddnejlika efter smak
  • Eventuellt stjärnanis efter smak
  • Ägg till pensling
  • Pärlsocker att strö över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Ljumma mjölken till fingervärme och lös upp jästen i en stor bunke. Tillsätt ägg. Blanda mjölsorterna, salt, kardemumma och socker och rör ner i degspadet. Tillsätt även smör i klickar och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa övertäckt i ungefär 45 minuter.
  3. Rör under tiden ihop smör och socker till fyllningen och tillsätt kryddorna alltefter smak och tycke.
  4. Kavla ut degen ganska tunt till två avlånga rektanglar på väl mjölat bakbord. Bred på fyllningen och rulla ihop rektanglarna till två rullar. Skär rullarna i tjocka skivor och lägg bitarna med jämna mellanrum i pappersformar på plåtar.
  5. Låt bullarna jäsa övertäckt på varm plats i ungefär 40 minuter.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ungefär 6 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept