Kumminbröd i bitar

Ett kumminbröd med härlig lätt doft och smak av kummin. Bör göras i en form som är något mindre än långpannan för att få fin höjd. Dela bitarna på mitten och avnjut med smör och en god ost.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 ½ msk ljus sirap
  • 1 msk kummin (hel)
  • 12-14 dl rågsikt (750 g)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vätskan.
  3. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap, kummin och det mesta av rågsikten.
  4. Arbeta väl med degkrokar i ca 15 minuter så degen är fast och smidig.
  5. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  6. Smörj en form med kanter ca 35x25 centimeter väl.
  7. Vält upp degen på mjölat bakbord och tryck ut till en rektangel.
  8. Lägg i formen och skär i 15 bitar med mjölad kniv.
  9. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Duscha eller pensla ytan med vatten och grädda 1 fals under mitten i ca 20-25 minuter.
  12. Låt svalna övertäckt på galler, och bryt sen isär bitarna.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…