Lasagne med fetaost och grönsaker

Knaprig på ytan och krämigt god inuti, en klassiker i ny skepnad. Jag har valt att göra denna lasagne vegetarisk och bytt ut quorn istället för köttfärs, samt använt fullkornslasagneplattor för att göra den lite nyttigare. 575 kalorier per portion 28 g fett 28 g protein 34 g kolhydrater

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine, 400g
  • 1 zucchini, ca 350g
  • 2 röda paprikor
  • 400 g quornfärs
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk + 1 tsk salt
  • 1 krm + 2 krm mald svartpeppar
  • ½ tsk chiliflakes
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 pkt krossade tomater, á 370g
  • ½ kruka timjan
  • 1 msk smör till formen
  • 1 påse färsk bladspenat, 80g
  • 150 g fetaost
  • 9 lasagneplattor, gärna fullkorn
  • 2 dl riven ost, gärna präst- eller västerbottenost
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och tärna aubergine, zucchini och paprika.
  3. Stek quornfärsen i 2 msk olja, salta och peppra. Ställ åt sidan.
  4. Fräs lök och vitlök tillsammans med chiliflakes i 1 msk olja ca 3 minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré, aubergine, zucchini och paprika. Stek 5 minuter. Salta och peppra.
  6. Plocka timjanbladen från stjälkarna. Tillsätt krossade tomater, timjan och färs till fräset. Låt koka under lock ca 15 minuter.
  7. Smörj en form, 20x30 cm. Varva sås, lasagneplattor, spenat och smulad fetaost i tre lager vardera.
  8. Toppa lasagnen med ost och grädde.
  9. Baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt lasagnen vila ca 10 mintuer före servering- då blir den krämigare och lättare att skära. Toppa med basilika.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept