Laxmousse

Denna laxmousse är jag uppväxt med. Min mamma lagar den varje påsk och midsommar (om jag ber om det)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500-600 g lax
  • Till kokning:
  • 1-1½ l vatten
  • knappt ½ dl vitvinsvinäger
  • saft av ½ citron
  • salt, några vitpepparkorn
  • dillkvistar
  • Till moussen:
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk tomatpuré
  • lite salt
  • nymlad vitpeppar
  • lite cayennepeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • 2 dl finskuren dill
  • 7 blad gelatin
  • Dekoration:
  • 3 hg stora räkor
  • löjrom/stenbitsrom
  • dill
  • citronskivor

Gör så här

  1. Koka upp ingredienserna till laxkokningen. Lägg i laxbiten och sjud under lock. Koktiden är beroende på fiskens tjocklek. Beräkna ca 20 minuter för en mellanbit. Låt svalna i spadet så snabbt som möjligt.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter.
  3. Vispa grädden och blanda den med majonäs, gräddfil, tomatpuré och kryddor. Rör i dillen.
  4. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme eller i en kopp i micron på full effekt en kort stund. Låt svalna lite. Blanda ned det i den vispade blandningen. Ta bort skinn och ben från laxen och dela laxköttet i mindre bitar. Vänd ner dem i moussen och skrapa ner hela blandningen i en kallvatternsköljd kransform. Jämna till ytan, täck med gladpack och låt stå kallt över natten.
  5. Sänk ner formens botten något ögonblick i varmt vatten, vänd upp moussen på fat. Garnera med räkor, rom & dill.
  6. Moussen går bra att frysa.

Kommentarer

Denna är kanon god.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…