Leonardos finaste fiskgratäng

Leonardos recept är en lyxig fiskgratäng för kräsna gäster. Du färserar fiskfiléerna med champinjonpuré och gratinerar dem i fin vitvinssås med spritsat potatismos runt om.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 6 stora sjötungafiléer
  • 2 dl tjock grädde
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 200 g skalade räkor eller kräftstjärtar
  • 5 - 7 dl potatismos
  • 1 dl riven ost
  • Buljong:
  • Fiskskrov
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 skivad gul lök
  • 1 krm timjan
  • Några persiljestjälkar
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin eller 1 fiskbuljongtärning
  • 4 dl vatten och / eller vitt vin
  • Fyllning:
  • 3 schalottenlökar
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Lägg ingredienserna till buljongen i en kastrull, koka upp och skumma. Låt koka 10-15 minuter och sila buljongen.
  2. Ansa och hacka lök och champinjoner till fyllningen fint eller kör i en mixer. Bryn matfett och fräs röran. Salta och peppra och låt sjuda på svag värme utan lock, 5-10 minuter.
  3. Bred ut filéerna på en skärbräda och fördela fyllningen på köttsidan. Smörj en ugnssäker form, vik ihop filéerna och lägg dem i formen. Häll över lite av fiskbuljongen, täck fatet med folie och låt fisken sjuda i 200 grader, ca 15 minuter, tills den är vit och ogenomskinlig.
  4. Häll fiskspadet i en kastrull, späd med grädde och låt koka ihop några minuter. Rör samman matfett och mjöl och red såsen.
  5. Garnera fisken med räkor och häll över såsen. Spritsa potatismos runt kanten, strö över riven ost och gratinera i 250 grader, 5-10 minuter, tills ytan fått färg och rätten är het.
  6. Istället för sjötunga kan du använda rödspätta.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept