Light-gratinerad blomkål

Jättefin ugnsgratinerad blomkål med mycket smak, trots viktväktar ursprung. VV points 5. Perfekt på hösten när blomkålen är billig och som finast!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 blomkålshuvuden
  • Vatten till kastrullen
  • Salt
  • 4 dl minimjölk
  • 1 dl grön eller röd mjölk
  • 1 1/2-2 msk maizena
  • 1dl riven lagrad ost max 17%
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Mald muskotnöt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort de gröna bladen och den tjocka stjälken från blomkålen. Lägg blomkålshuvudena i en stor gryta ( 10L är perfekt, annars ta två mindre kastruller. Höll i vatten så det täcker huvudena, salta. Koka på svag värme i ca 10 minuter. De skall ej koka sönder. Häll av vattnet och placera blomkålshuvudena i en ugnsform. Koka upp mjölken, red av mjölken med maizena, lägg ner den rivna osten, salt, peppar och muskot. Häll såsen över blomkålen och grädda i ugn ca 20 minuter, eller tills de fått lite färg.
  3. Servera med stekt fläskkotlett, sallad och eventuellt kokt potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr