Linfrökavring med skållad råg

Ett experiment att blanda ihop olika bakmetoder i ett bröd som blev lyckat. Resultatet blev en grövre och saftigare kavring än normalt. Smeten blir väldigt seg, klistrig och bångstyrig. Men går att dressera med baksidan av en blöt gaffel, som stryks ”medhårs”.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk kummin (hel)
  • 1 dl vatten (kokande)
  • 5 dl mild yoghurt (3 %)
  • 2 dl mörk sirap
  • 10-11 dl rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • Smör till smörjning

Gör så här

  1. Blanda grovt rågmjöl, kummin och 2 tsk av linfröna i bakbunken.
  2. Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt.
  3. Låt stå och kallna i rumstemperatur.
  4. Smörj 2 avlånga ca 15-18 dl bakformar ordentligt med mjukt smör.
  5. Fröa formarna med linfrön och ställ på kylning så fröna fäster ordentligt.
  6. Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Blanda i yoghurt och sirap i den kalla rågröran, rör om med gaffel så rågen blir klumpfri.
  8. Blanda rågsikten med bakpulver och bikarbonat.
  9. Rör ner mjölet med degkrokar i bakbunken och arbeta mycket väl.
  10. Smeten/degen ska vara mycket tjock, smetig och seg.
  11. Fördela den sega smeten i formarna och jämna till ytan, lämpligen med en blöt gaffel.
  12. Grädda längst ner i ugnen ca 90-100 minuter.
  13. Stjälp upp och låt svalna helt, invirade i handdukar.
  14. Bröden skivas i tunna skivor och går utmärkt att frysa.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…