Lingonros

Röda sötsyrliga bär i kombination med kanel blir goda i denna saftiga bulle.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk, fingervarm ca 37 grader
  • ½ dl socker
  • 3/4 tsk nystött kardemumma
  • 75 g smör
  • 8-9 dl vetemjöl, ca 500g
  • ½ tsk salt
  • Ugnsbakade lingon:
  • 200 g lingon
  • ½ dl socker
  • Fyllning:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kanel
  • Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • Lingon
  • Pärlsocker
  • Mandelspån

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken och rör så att jästen löser sig. Blanda ner socker, kardemumma, smöret i klickar och det mesta av mjölet, spara ca 1 dl till utbakning. Tillsätt saltet sist.
  2. Bearbeta degen ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Häll lingonen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö över socker och ugnsbaka i ca 25 minuter. Rör samman smör, socker och kanel.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en fyrkant, 40x40cm. Bred på smörblandningen. Skär 16 kvadrater 10x10 cm.
  6. Lägg en klick ugnsbakade lingon i mitten på varje kvadrat. Vik ihop varje bulle som en kappsäck så att en rosform bildas. Lägg i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med mer lingon, pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen 7-9 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…