Lyxig mörk chokladmousse med karamelliserade nötter

Det här är Roy Fares bästa chokladmousse. Det finns bara två ord för den - Gudomligt god! Konsistensen på moussen är lätt och luftig. Knepet är att vispa kraftigt när sockerlagen ska ner i äggvitesmeten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 1 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk konjak
  • Karamelliserade nötter:
  • 200 g hasselnötter
  • 2 dl socker
  • 2 msk smör
  • Garnering:
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Ställ åt sidan. Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 minuter. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjaken.
  2. Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen i ca 2 timmar.
  3. Karamelliserade nötter:
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i 8-10 minuter. Gnugga bort skalet. Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta. Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.
  5. Vid servering:
  6. Vispa grädden. Toppa moussen med grädden. Grovhacka nötterna och strö dem över moussen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…