Marinerad fläskkarré med rosmarin, apelsin och fänkål

Fläskkarré är en klar favorit. Marinerad under natten blir karrén så saftig och god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1200 g fläskkarré
  • 1 apelsin, väl tvättad och skivad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl köttbuljong
  • Salt efter smak
  • Nymald svartpeppar efter smak
  • Örtblandning:
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk senapsfrön
  • 1 tsk kummin
  • 1 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 apelsiner, det rivna skalet
  • ½ dl olivolja
  • Till servering:
  • Olivpotatis eller potatisgratäng
  • Citrusbräserade endiver

Gör så här

  1. Börja med örtblandningen:
  2. Hacka rosmarin lite slarvigt. Stöt fänkålsfrö, senapsfrö, kummin, lagerblad och vitlök i en mortel. Blanda med rosmarin, apelsinskal och olivolja i en liten skål. Täck med folie och låt stå i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 220˚. Skär bort hinnor och senor från karrén och gnid in den med salt och peppar och sedan med örtblandningen.
  4. Lägg karrén i en långpanna, lägg skivad apelsin och några extra kvistar ovanpå och häll sedan vin och buljong runt om. Sätt in steken i ugnen.
  5. Sänk värmen till 125˚C efter tio minuter. Stek tills innertemperaturen är 85˚C, ca 1½ timme. Ös gärna med spadet några gånger under stektiden.
  6. Tag upp steken och låt den vila en kvart innan den du skär den i skivor.
  7. Servera med den kryddiga skyn och citrusbräserade endiver och olivpotatis.

Kommentarer

Mycket bra kryddning. Jag marinerade 4 fläskkotletter och tillagade i lergryta med detta recept som inspirationskälla. Men det blir säkert jättebra i originalversion också.

Liknande recept

Långstekt fruktspäckad fläskkarré

Jag tillagar alltid hela köttbitar på låg grad i flera timmar. Resultatet blir väldigt saftigt och fint kött. Köp kvalitets kött dock, inget kan…

@tingeling13

Pulled pork

Alternativ att ha till tacos, hamburgare, fyllning till paj eller varför inte bara som extra gott pålägg på en lyxig smörgås. Pulled Pork som…