Minimunkar med jordgubbs- och ingefärsdipp

Små smarriga munkar med en frisk och smakrik dipp av jordgubbar, ingefära och lime.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Jordgubbs- och ingefärsdipp:
  • 400g jordgubbar
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk riven färsk ingefära
  • 4 dl syltsocker
  • Rivet skal och saft av 1 lime
  • Munkar:
  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 2 krm salt
  • 7½ dl vetemjöl
  • ca 5 dl solrosolja
  • Garnering:
  • 1 dl + 2 dl socker
  • 2-3 tsk grönt te, matcha (japanskt tepulver som du hittar i tebutiker och välsorterade livsmedelsaffärer, kan uteslutas)
  • 2-3 tsk kanel
  • Tillbehör:
  • Äkta vaniljglass

Gör så här

  1. Jordgubbs- och ingefärsdipp:
  2. Snoppa och skiva jordgubbarna. Koka jordgubbar och vatten ca 2 minuter, tills jordgubbarna börjar mjukna.
  3. Tillsätt ingefära och socker och låt koka upp. Låt svalna.
  4. Rör i limeskal och limesaft.
  5. Munkar:
  6. Smula ner jästen i en bunke. smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, 37 grader.
  7. Häll degvätskan på jästen och rör om. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 minuter.
  8. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 1½ cm tjock. Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter och ta ut ett hål i mitten på varje.
  9. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 minuter.
  10. Garnering:
  11. Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel på en annan tallrik.
  12. Hetta upp oljan till 170 grader.
  13. Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 minuter.
  14. Ta upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper.
  15. Vänd dem sedan i de smaksatta sockren.
  16. Servera munkarna med jordgubbs- och ingefärsdippen samt äkta vaniljglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…