Mjöd till Valborg

I Finland "måste" man ha mjöd till Valborg. Och hos oss måste mjödet vara hemgjort!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ kg farinsocker
  • ½ kg strösocker eller
  • 1 kg farinsocker
  • 8 l vatten
  • 2-3 citroner
  • 1/4 tsk jäst
  • Russin

Gör så här

  1. Häll sockret i t.ex en 10 l hink eller kastrull. Koka upp en del av vattnet och häll över sockret. Blanda. Pressa citronerna och häll i saften. Häll i resten av vattnet och försök få det fingervarmt. Lös upp den lilla lilla mängden jäst i vätskan.
  2. Obs! Överdosera inte jästen, mjödet kan explodera!
  3. Låt blandningen jäsa i kärlet 1 - 1½ dygn i rumstemperatur. Häll på flaskor, men fyll inte ända upp eftersom drycken jäser. Pluppa i 3-4 russin per flaska samt en tsk socker per flaska. Skruva på lock och ställ svalt minst tre dagar, eller tills russinen flutit upp.

Kommentarer

Hej, jag använder alldeles vanlig färsk jäst. Här i Finland köps den oftast i små kuber på 50 g, lite pilligt att ta 1/4 tsk, men en liten gnutta brukar fungera fint!
Vad för slagt jäst använder ni?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…